fbpx
Total Talent Management

Wat is Total Talent Management?

leestijd: 5min | #opdrachtgevers #trends | 8 april 2019 | Daan De Bock
In HR-trends overzichten duikt ‘Total Talent Management’ naast Digitalisering en Employer Branding op als een van de doorslaggevende factoren van een geslaagd HR-beleid. Een buzzword of niet, Total Talent Management toont een glimps van de HR-toekomst. Maar wat verstaan we nu specifiek onder Total Talent Management? Voor wie is het relevant? Lees hieronder verder!

 

Wat is Total Talent Management?

Total talent management is de lokroep naar een HR-beleid dat zich kenmerkt door de focus van de gewenste contractvorm weg te nemen en toe te leggen op steeds het juiste talent aan boord te hebben, onafhankelijk van de contractvorm. Streven naar de aanwerving van vaste medewerkers op basis van contractvorm schiet naadloos te kort op de arbeidsmarkt van nu. Talent is belangrijk, niet de contractvorm. Dat wil zeggen dat het personeelsbestand niet alleen wordt vertegenwoordigd door werknemers met een vaste aanwerving maar dat ook de flexibele statuten zoals freelancers, flexi’s en interimwerkers het team versterken.

 

Waarom Talent Management?

De snel evoluerende markt en een nog soepelere arbeidsmarkt zorgen ervoor dat de toonaangevende Human Resources stromingen van het laatste decennia betwist worden. Blijf je steken in jouw best practises van de laatste 5 jaar, dan riskeer je snel achter te lopen. Flexibiliteit is het credo van nu. Wendbaarheid en souplesse in het voorzien van de juiste talenten aan de business zijn de pilaren waarop HR staat. Door de welvarende economie is ook de krapte op de arbeidsmarkt toegenomen waardoor bepaalde profielen steeds moeilijker aan te werven zijn. Wanneer de instroom aan talent  beperkt wordt door het ‘statuut’ van de werknemer, vernauw je de oppervlakte van de vijver waarin je vist. Die vijver heeft sowieso al minder vis nu sommige hooggekwalificeerde vissen van vijvers verhuisd zijn.

 

Een kind van zijn tijd

Total Talent management is een kind van zijn tijd. Net nu veel werknemers de stap naar het zelfstandig statuut maken, lijkt de match perfect. De freelancers, zelfstandigen (of gig werknemers zoals wij ze noemen) gaan op zoek naar meer. Meer uitdaging, meer vrijheid, meer afwisseling. Het zijn de werknemers die een nieuwe uitdaging willen aangaan én beschikken over heel wat vakkennis. Het zijn dat soort profielen die erg gegeerd worden bij bedrijven. TTM kan helpen om net die profielen op een succesvolle manier te onboarden. Bedrijven behelpen zich momenteel voor aanwervingen vooral op de klassieke manier. De schaarste zorgt echter dat nieuwe oplossingen gezocht moeten worden. Het verschuiven van het beheer van freelancers naar HR kan een eerste stap zijn, maar om te voldoen aan de TTM vereisten is een geïntegreerde visie en beleid nodig.

 

Total Talent Management: Voor elk bedrijf?

Klopt, niet elke bedrijf beweegt op hetzelfde tempo. Zo kan het perfect zijn dat jouw bedrijf zijn bedrijfsrollen nog steeds perfect kan vatten in de traditioneel werkkrachten. Maar niemand ontsnapt aan de socio-demografische en economische factoren die de arbeidsmarkt sturen. Talent vinden wordt voor elk bedrijf nu eenmaal een pak moeilijker in de toekomst. Een Total Talent Management strategie kan daarbij helpen.

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief
    [honeypot idnummer]


    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.