fbpx

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

leestijd: 5min | #free #freelancers #verdienen als freelancer | 11 juli 2023 | Jean-François Dinant

Als freelancer in België sta je voor deze keuze: ga je werken als natuurlijk persoon of onder een vennootschap? Het kiezen van de juiste juridische structuur voor je freelance-activiteit is een belangrijke beslissing die invloed heeft op verschillende aspecten van je werk en financiën. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van beide opties bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.Bij het starten van je freelance-activiteit in België moet je beslissen of je als natuurlijk persoon of onder een vennootschap wilt werken. Beide opties hebben verschillende juridische, fiscale en financiële implicaties. Het is essentieel om een goed begrip te hebben van de voor- en nadelen van elke keuze, zodat je de juiste beslissing kunt nemen op basis van jouw specifieke situatie.

Freelancen als natuurlijk persoon

Als je ervoor kiest om als natuurlijk persoon te freelancen, betekent dit dat je je freelance-activiteit als individu uitvoert, zonder een aparte juridische entiteit te creëren. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Persoonlijke aansprakelijkheid

  Een van de belangrijkste aspecten van freelancen als natuurlijk persoon is dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden of juridische geschillen die voortvloeien uit je activiteiten. Dat betekent dat je persoonlijke bezittingen in gevaar kunnen komen als er iets misgaat. Het is daarom belangrijk om een goede verzekering af te sluiten om jezelf te beschermen.

 • Eenvoudige oprichting en administratie

  Het oprichten van een freelance activiteit als natuurlijk persoon is relatief eenvoudig en vereist geen complexe juridische procedures. Je hoeft geen oprichtingskosten te betalen en er zijn geen specifieke boekhoudkundige verplichtingen. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor freelancers die de administratieve rompslomp tot een minimum willen beperken.

 • Fiscale aspecten

  Als natuurlijk persoon worden je freelance-inkomsten belast als beroepsinkomen in de personenbelasting. Dat betekent dat je belastingen moet betalen op basis van de progressieve tarieven van de personenbelasting. Het kan zijn dat je hogere belastingen betaalt in vergelijking met een vennootschap, vooral als je in een hogere inkomenscategorie valt.

 • Beperkte financiële mogelijkheden

  Een van de nadelen van freelancen als natuurlijk persoon is dat je beperkte financiële mogelijkheden hebt. Je kunt geen gebruik maken van vennootschapsstructuren zoals het uitgeven van aandelen of het aantrekken van investeerders. Dit kan het moeilijker maken om kapitaal aan te trekken of te investeren in de groei van je freelance-activiteit.

Freelancen onder een vennootschap

Als alternatief kun je ervoor kiezen om je freelance-activiteit onder een vennootschap uit te voeren. Dit creëert een aparte juridische entiteit met specifieke voordelen en overwegingen:

 • Beperkte aansprakelijkheid

  Een belangrijk voordeel van freelancen onder een vennootschap is dat je persoonlijke aansprakelijkheid beperkt is. De vennootschap is een aparte juridische entiteit, wat betekent dat je persoonlijke bezittingen niet direct in gevaar komen bij schulden of juridische geschillen. Dat biedt meer bescherming en gemoedsrust.

 • Fiscale aspecten

  Een vennootschap wordt belast als rechtspersoon, waarbij de vennootschapsbelasting van toepassing is. Het belastingtarief voor vennootschappen is over het algemeen lager dan de progressieve tarieven van de personenbelasting. Hierdoor kun je mogelijk minder belasting betalen in vergelijking met freelancen als natuurlijk persoon. Bovendien zijn er meer mogelijkheden voor fiscale optimalisatie en het uitstellen van belastingen.

 • Financiële mogelijkheden

  Als vennootschap heb je meer financiële mogelijkheden tot je beschikking. Je kunt aandelen uitgeven, investeerders aantrekken en leningen afsluiten om kapitaal aan te trekken en de groei van je freelance-activiteit te ondersteunen. Dat kan voordelig zijn als je plannen hebt om je activiteiten uit te breiden of te diversifiëren.

 • Administratieve verplichtingen

  Het oprichten en beheren van een vennootschap brengt meer administratieve verplichtingen met zich mee. Je moet jaarrekeningen opstellen, een boekhouding bijhouden en voldoen aan andere wettelijke vereisten. Dit kan meer tijd en inspanning vergen, evenals extra kosten voor boekhoudkundige diensten.

Bij het kiezen tussen freelancen als natuurlijk persoon of onder een vennootschap in België is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften en doelen.

 • Als je op zoek bent naar eenvoud en flexibiliteit, kan freelancen als natuurlijk persoon de juiste keuze zijn.
 • Als je daarentegen meer bescherming, fiscale voordelen en financiële mogelijkheden wilt, kan het werken onder een vennootschap gunstiger zijn.

Raadpleeg altijd een juridisch en fiscaal expert om de beste beslissing te nemen op basis van jouw individuele situatie.

Oh ja, we hadden nog deze voor jou:

Beroepskosten : een tool met honderden aanbevolen beroepskosten voor jou

Getuigenis van freelancer Alexis
Vijf jaar geleden was Alexis gestart met zijn eenmanszaak. Jaar na jaar zag hij zijn omzet toenemen. Een intakegesprek met een boekhouder maakte duidelijk dat:

 • hij minimaal € 2.880 netto nodig heeft om te leven.
 • Hij ook nog een woonlening heeft af te betalen.
 • Gelet op de vele klantenbezoeken een wagen een must is.

 

“Gewapend met deze informatie werden er diverse berekeningen gemaakt. Ik kon zien wat mijn netto inkomen zou zijn als ik zo bleef verder werken of via een vennootschap. Op tien jaar tijd zou ik bij gelijkblijvende omzetcijfers een netto privévermogen behalen van net geen € 658.000. Via een vennootschap zag ik mijn privévermogen stijgen naar € 826.000. Een verschil van € 168.000.”

 

Veelgestelde vragen

 • Wat is de minimum omzet die ik nodig heb om naar een vennootschap over te schakelen?

  Er is geen precieze regel en vele andere factoren spelen een rol. We hebben de vraag aan verschillende accountants voorgelegd en het antwoord lijkt unaniem te zijn: een nettowinst van 50k. Vraag advies aan je accountant.

 • Welke vorm van vennootschap is het meest geschikt voor freelancers?

  Dit hangt af van verschillende factoren, zoals je winstverwachtingen, financiële doelen en gewenste mate van aansprakelijkheid. Een boekhouder of juridisch adviseur kan je helpen bij het kiezen van de meest geschikte vennootschapsvorm voor jouw situatie.

 • Kan ik mijn freelance-activiteit omzetten van natuurlijk persoon naar een vennootschap?

  Ja, het is mogelijk om je freelance-activiteit om te zetten van natuurlijk persoon naar een vennootschap. Dat kan echter administratieve en fiscale implicaties hebben. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat je deze stap onderneemt.

 • Hoe kan ik mijn persoonlijke bezittingen beschermen als natuurlijk persoon?

  Als natuurlijk persoon kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten om jezelf te beschermen tegen eventuele aansprakelijkheid. Het is ook belangrijk om zorgvuldig contracten op te stellen en te overwegen om algemene voorwaarden te gebruiken om je juridische positie te versterken.

 • Kan ik van een vennootschap naar natuurlijk persoon overschakelen?

  Ja, het is mogelijk om over te schakelen van een vennootschap naar natuurlijk persoon. Dit kan echter gevolgen hebben op je aansprakelijkheid, belastingen en administratieve verplichtingen. Raadpleeg een professional om je te begeleiden bij deze overgang.

En nu? Opdrachten!

Heb je de keuze gemaakt tussen vennootschap of freelancen als natuurlijk persoon. Top! Dan wacht je nog maar 1 ding: gescreende freelance opdrachten zoeken! Download snel de GIGHOUSE-app, vul je gegevens in en krijg passende freelance opdrachten doorgestuurd.
Meer informatie

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief
  [honeypot idnummer]


  Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.