fbpx

Freelancers kennen geen leeftijd

leestijd: 5min | #freelancers #getuigenissen | 10 maart 2023 | Melanie Deblanc

Dinsdagavond 18u45, Microsoft Teams,… ergens in Gent, Anzegem en Dendermonde lichten drie computerschermen op. Ik heb de eer en het genoegen om deze avond 2 GIGHOUSE-freelancers aan de virtuele tafel te laten aanschuiven. Niet zomaar twee random, lukraak gekozen, freelancers. Nee… Lowie behoort immers tot onze jongste groep freelancers en Robert (Rob voor de vrienden) hoort eerder bij onze…euh… meest ervaren (?) Freelancers. Twee heren met heel wat leeftijdsverschil, maar met 1 grote gemene deler: ze schuiven aan tafel als twee uiterst gepassioneerde freelancers. Expert in hun vak, gedreven door de opdrachten die ze uitvoeren … dag in dag uit. De reden waarom ik hen samen heb gebracht is duidelijk. Sinds een tijdje zie je dat bedrijven actief werk maken van “rekruteren zonder vooroordelen”. Vol bewondering volgen wij onze Accent Jobs-collega’s in hun specifieke aanpak van “open-minded-hiring“. Een innovatieve manier van rekruteren met als voornaamste opzet de arbeidsmarkt beter en eerlijker te maken door via anonieme cv’s en open selectiemomenten komaf te maken met (onbewuste) vooroordelen. Voor vaste aanwervingen hebben we dus duidelijk gedefinieerd waar het beter kan….én we werken actief mee aan een andere mindset. Maar wat met freelancers? Hebben we daar dezelfde vooroordelen, moeten we ook actief “blind hiring” introduceren of werkt de selectieprocedure hier net iets anders? Daarom zetten we één van onze jongste en één van onze oudste freelancers aan tafel. Om hen dit vraagstuk voor te leggen. Rob, freelancer sinds 2003, is meteen duidelijk: “ik werk graag!”. “Voor 2003 heb ik mijn eigen bedrijf gehad en vanuit de enorme ervaring die ik daar heb opgedaan, zag ik een mogelijkheid om mijn expertise in te zetten als freelancer. 20 jaar geleden was de stap om te starten met freelancen echter niet zo evident. Vandaag is dat gelukkig helemaal anders en merk je ook dat meer mensen de stap zetten”.

 

We benoemen meteen de spreekwoordelijke olifant in de ruimte.. “Rob, hoe oud ben je nu eigenlijk?” en Rob is opnieuw rechtuit: “Dat antwoord ga ik jou schuldig blijven. Er werd een tijd geleden nog naar mijn specifieke leeftijd gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek. Ik ben daar heel duidelijk over: mijn exacte leeftijd doet er niet toe. Het gaat hem om de klik die we moeten hebben. Toen bleek dat de zaakvoerder van het bedrijf waar ik dat desbetreffende sollicitatiegesprek had, zelf 83 was, werd de “leeftijdsvraag” al snel van de tafel geveegd.

Lowie is 26 jaar en sinds 1 januari 2022 actief als freelance Digital Marketeer. Lowie geeft aan dat hij zelfstandig is geworden eerder vanuit de drive om een agency op te zetten. Dat bleek al vrij snel niet zo eenvoudig te zijn en daarom zette hij de stap naar het aanbieden van zijn expertise binnen allerhande bedrijven/opdrachten. Wij kennen Lowie binnen GIGHOUSE als een zeer gedreven man die elke dag het beste van zichzelf geeft bij onze klanten.

Over naar de grote vraag dan meteen: vooroordelen.. Heb je er al mee te maken gehad en hoe definieer je die?

Lowie bijt te spits af: “in alle eerlijkheid heb ik daar nog geen last van gehad.” Toegegeven, digital marketing is een discipline die nog niet zo heel lang bestaat. Misschien daarom net dat mijn leeftijd niet mee wordt genomen in de overweging om mij in te schakelen als freelancer. Door de kennis die ik heb binnen digital marketing ben ik vaak diegene die een bedrijf binnenkomt met de nodige expertise die daar echt ontbreekt. Het gaat dan over de expert die hen correct komt informeren en bijstaan, leeftijd is hier duidelijk bijzaak.

Bij Rob hetzelfde verhaal en ook hij heeft een duidelijke visie hierover: “als bedrijf neem je minder risico om met een freelancer in zee te gaan. Als je solliciteert als vaste werknemer denken ze nogal snel dat je te duur gaat zijn of veel ziek gaat zijn. Met freelancers pakken bedrijven minder risico. Ze profiteren van een ruime ervaring binnen een regime met zeer grote flexibiliteit. Ik geef zelf aan dat als ze op mijn eerste werkdag twijfelen aan mij, dat ze dat dan gewoon moeten zeggen en dat we de samenwerking stop kunnen zetten. Eerlijk en transparant. Dat duurt het langst.”
Lowie sluit zich aan bij Rob: “Skills zijn het belangrijkste en de flexibiliteit van het opzetten of stopzetten van samenwerkingen maakt het werken met freelancers heel toegankelijk.”

Als matchmakers kunnen wij alleen maar beamen wat beide heren aangeven. Beweren dat vooroordelen er nooit zijn in het rekruteren van freelancers, zou misschien een brug te ver zijn. Maar in alle eerlijkheid… leeftijd, geslacht, geloofsovertuiging,… Wij zien voornamelijk dat skills, ervaring, kennis van tools, expertise, beschikbaarheid en tarief centraal staan in kennismakingsgesprekken tussen freelancers en opdrachtgevers.

Ervaring, skills,… Zaken die ook wel komen met de leeftijd denk ik dan? Kunnen beide heren dan nog van elkaar leren vraag ik mij af?
Lowie geeft aan dat het fijn zou zijn om met een freelancer die al langer aan de slag is, en die in dezelfde niche actief is, even te sparren. Als voorbeeld haalt hij “prijszetting” aan. “Heb ik opdrachten gemist omwille van mijn tarief dat ik heb gezet? Is mijn tarief haalbaar? Sparren met iemand die al langer “in het vak” zit, zou dan wel eens handig zijn”.
Rob geeft zelf aan dat hij vroeger ook wel eens de nood heeft gevoeld om iemand naast zich te hebben om even mee te kunnen overleggen. De belangrijkste tip naar Lowie: “volg altijd je buikgevoel”. “Ik heb veel cursussen gevolgd in mijn leven, maar heb ook veel geleerd over verschillende situaties die ik heb mee gemaakt…omgaan met een moeilijke klant bijvoorbeeld… dat leer je niet altijd in de theorie”.

Hoe ziet de toekomst er nu uit voor de beide heren? Welke ambities speur ik hier nog?
Lowie heeft een duidelijk beeld! Hij wil zich verder verdiepen in de wondere wereld van e-commerce en tevens de flexibiliteit binnen zijn freelance-statuut nog meer gaan benutten. Zoveel mogelijk remote werken hoort onder andere bij één van mijn objectieven in de toekomst.
Rob verwoordt het mooi (en toegegeven, ik smelt een beetje): “Jullie bij GIGHOUSE hebben me mijn droomjob gegeven en ik wil dit gewoon heel graag blijven doen. Ik kan al mijn skills, ervaring en talent inzetten binnen dit bedrijf en ik voel me er opperbest. Dit voelt als werken in een bedrijf waar ik thuis ben.”

En geloof me…. Werken doen deze beide heren heel hard!
Rob werkt 3 dagen per week via GIGHOUSE en werkt op de andere dagen voor (eigen) andere klanten. Lowie werkt gemiddeld 50 uur via GIGHOUSE per week en na de uren en in het weekend vult hij dit nog aan met eigen opdrachten. “Als ik niet aan het werken ben, dan studeer ik bij om mezelf verder te ontplooien.”
Rob gaat geen actieve cursussen meer volgen, maar leest heel veel en volgt alle nieuwtjes wel op de voet.
Ik zei het in het begin van dit artikel al: twee ontzettend actieve gepassioneerde freelancers die dagelijks met een enorme drive aan de slag zijn.

Tot slot nog een laatste vraag.. One for the road.. Om het af te leren dan maar 😉
Wat kunnen jullie nu heel concreet van elkaar leren?
Lowie: “Onderhandelen en grenzen afbakenen zijn wellicht dingen die je leert met de jaren en daar kan Rob mij zeker over bijleren.”
Rob:” Ik verschiet van Lowie zijn gedrevenheid en vind het fantastisch om te horen dat hij met zoveel bezig is. Het vele werken en tegelijk zichzelf blijven ontplooien is zeer mooi om te zien.”

Ik ben beide heren ontzettend dankbaar voor de tijd die ze hebben vrij gemaakt en ik onthou vooral: bij freelancers zetten we expertise centraal! En heb je toch, op het één of andere moment, last van een klein (onbewust) vooroordeel, dan helpen wij jou wel tijdige focussen op wat écht van belang is: de juiste expert op de juiste plaats zetten.

 

Een freelancer zoeken voor jouw bedrijf?

GiGHOUSE screent freelancers grondig en koppelt snel de juiste freelancer aan jouw opdracht. Hierbij houden we rekening met de juiste competenties en een cultural fit met jouw bedrijf. Interesse in een vlotte samenwerking met freelancers? GiGHOUSE zet je snel op weg.

Neem contact op en wij helpen je verder!

Freelancers? Nee danku! Die zijn te duur voor ons bedrijf!

6 februari 2024 #Geld #Opdrachtgever #Prijs

Een analyse toont aan dat de kosten van freelancers vergelijkbaar zijn met die van vaste en uitzendkrachten, waardoor het kiezen van expertise boven contractvorm essentieel is; GIGHOUSE pleit voor het waarderen van flexibele arbeidsvormen en de inzet van zelfstandige experts.

4 min.
Blog lezen
Freelancer summit

3 redenen waarom je aanwezig moet zijn op de Freelancer Summit

10 oktober 2023 #events #freelancers

De Freelancer Summit biedt freelancers waardevolle kansen voor netwerken, bijscholing en persoonlijke ontmoetingen met matchmakers.

5 min.
Blog lezen

Waarom een niche kiezen als freelancer belangrijk is

18 juli 2023 #freelancers

Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je hogere tarieven kan vragen en zinvollere projecten kunt krijgen door de marktvraag te onderzoeken en je vaardigheden te verbeteren.

5 min.
Blog lezen
hr policy

Arbeidsreglement vs. Bedrijfspolicy: zien we nog het bos door de bomen?

12 juli 2023 #freelancers #HR

Arbeidsreglement of bedrijfspolicy? Voor veel HR freelancers is het vaak onduidelijk. Advocatenkantoor A.lex verduidelijkt.

5 min.
Blog lezen

Mijn freelance-activiteit: als natuurlijk persoon of onder een vennootschap?

11 juli 2023 #free #freelancers #verdienen als freelancer

Freelancer in België: Kiezen tussen individu of vennootschap? Ontdek juridische, fiscale en financiële inzichten voor de beste keuze. Praktijkvoorbeeld toont financieel verschil. Slim beslissen met professioneel advies!

5 min.
Blog lezen
copperworks

Waarom 100% thuiswerken geen goed idee is

11 juli 2023 #freelancers

Thuiswerken heeft voordelen, maar ook nadelen zoals vage scheiding werk/privé, verminderd sociaal contact en onaangepaste infrastructuur. Afwisseling en co-workingsspaces helpen freelancers bij het vinden van balans.

3 min.
Blog lezen

Inschrijven voor de nieuwsbrief
    [honeypot idnummer]


    Ik heb de privacy policy gelezen en begrepen.