De freelance back-end developer, hij/zij is vooral actief op de achtergrond en valt niet altijd op, maar is een niet te missen werkkracht in de digitalisering van de bedrijfswereld. Ieder bedrijf wordt geconfronteerd met het razendsnelle tempo van technologie. Door deze technologische vooruitgang en het grote tekort aan developers, is het voor bedrijven niet altijd even makkelijk de geschikte werkkracht te vinden. Daarom is het belangrijk om te weten welke skills een back-end developer heeft en waar jij naar op zoek moet gaan.
Back-end wordt gezien als alles wat gebeurt achter de schermen van een website, applicatie of programma. Bij een site kan dit bijvoorbeeld gaan over het registreren van nieuwe gebruikers, het plaatsen van online bestellingen of het uploaden van video’s, afbeeldingen of andere bestanden. Dit verborgen proces zorgt ervoor dat de front-end, wat de gebruiker wel ziet, werkt. Met andere woorden zijn de functies die iemand aan de ‘voorkant’ gebruikt geprogrammeerd in de ‘achterkant’. Deze back-end bestaat uit drie onderdelen, namelijk de database, de server en de applicatie zelf. De front-end stuurt gegevens van de applicatie of website door naar de back-end, die deze opslaat in de database.
De taken van een back-end developer, of back-end programmeur kunnen heel uitlopend zijn. Eerst en vooral bestaat hun hoofdtaak erin code uit te schrijven die zorgt voor de interactie tussen de databases. De code helpt de browser om onder andere te communiceren met databases en data te verwerken. Deze codering gebeurt aan de hand van een programmeertaal. Vaak zijn back-end developers gespecialiseerd in een bepaalde programmeertaal. Daarom wordt er ook vaak gesproken van bijvoorbeeld PHP-, Python- of Java developers. Een greep uit hun takenpakket houdt onder andere het ontwerpen en onderhouden van applicaties in, debuggen tot het verzamelen en analyseren van gegevens. Ten slotte is het verbeteren van de data-architectuur een belangrijk aspect in het takenpakket. Dit houdt in dat er patronen gezocht worden in gegevens om zo de software optimaal te laten functioneren.
Een diepgaande kennis van programmeren is uiteraard essentieel als freelance back-end developer. Zoals eerder vermeld zijn back-end developers vaak gespecialiseerd in een specifieke programmeertaal of scripttaal. Een programmeertaal laat computers grote opdrachten uitvoeren. Anders dan scripttalen die ingezet worden voor kleine, veelvoorkomende taken. Hieronder geven we je een overzicht van de meest gebruikte en populairste programmeertalen en scripttalen bij freelance back-end developers.
Een freelance back-end developer met een analytisch denkvermogen is alvast zeer interessant voor jouw bedrijf! In de database wordt alle data en websitecontent opgeslagen. Als developer moet je dus een goed inzicht hebben in verschillende databases om zo hoeveelheid van informatie te analyseren en interpreteren. Bij databases kunnen we een onderscheid maken tussen twee soorten, namelijk SQL en NoSQL. Een SQL-database geeft data weer in tabellen, die elk op een significante manier aan een andere gekoppeld is. In NoSQL-databases daarentegen hoeven gegevens niet op voorhand gestructureerd te worden. Ten slotte verwijst de server naar het computersysteem dat een verzoek vanuit de site ontvangt en waar de database op draait.
Een API maakt communicatie mogelijk tussen twee verschillende cliënten, software of services over het internet heen. API’s ontvangen een verzoek van de cliënt of gebruiker en versturen dit naar de server. De server stuurt vervolgens een antwoord terug naar de cliënt of gebruiker.
De vraag naar developers neemt alleen maar toe, terwijl het aanbod beperkt blijft. Dit zorgt voor een competitieve markt en bemoeilijkt het vinden van een geschikte kandidaat. Voor organisaties kan het dus zeker relevant zijn samen te werken met freelance back-end developers voor het beheren en onderhouden van hun website, app of programma. Via GIGHOUSE vind je de ideale kandidaat die perfect matcht met jouw bedrijf en afgestemd is op jouw wensen en noden. Daarnaast biedt het werken met freelancers jou de flexibiliteit om meerdere freelancers tegelijkertijd in te zetten. Gezien de verschillende specialisaties en interesses van de freelance back-end developers zorgt deze combinatie voor de ideale werking van jouw website, applicatie of programma! Je kan dus gerust kiezen om verschillende freelancer in te zetten.
Dit is slechts een kijkje in de verschillende voordelen van het werken met freelancers. Ontdek hier waarom het inhuren van een freelancer een goede zet is!
Neem dan snel een kijkje naar ons aanbod en plaats vandaag nog je opdracht online!
https://www.code14.nl/kennisbank/wat-is-een-back-end-developer
https://nl.indeed.com/carrieregids/baan-vinden/wat-is-een-back-end-developer
https://www.worktalia.com/article.asp?article=722
Wat is het gemiddelde salaris voor een webdeveloper? Dit zijn de gegevens
https://www.hypernode.nl/blog/wat-is-php/
https://www.tailorit.nl/trainingen/it-development/wat-is-c-sharp/
https://www.tottadatalab.nl/2019/02/13/programmeertaal-java/